Udostępnij

Beta Alanina a mrowienie

Krótko, zwięźle i na temat. Skąd bierze się mrowienie przy zażywaniu beta alaniny? B-alanina występuje nie tylko w mięśniach ale i w układzie nerwowym i skórze. Nie będziemy wchodzić za głęboko w molekularne wyjaśnienia, mimo że są one naprawdę ciekawe, są i również trudne. Odczucie swędzenia ma swój początek nie w centralnym układzie nerwowym a w układzie obwodowym. Spożycie b-alaniny aktywuje receptory MgrprD, które znajdują się w komórce nerwowej skóry. Właśnie ten receptor w układzie somatosensorycznym jest odpowiedzialny za uczucie swędzenia, mrowienia czy kucia. To zjawisko nie ma nic wspólnego z wysiłkiem fizycznym. Mechanizmy odczucia mrowienia po zażyciu b-alaniny a mechanizmy związane z polepszeniem wyników sportowych nie są ze sobą powiązane więc odczucia mrowienia nie są żadnym indykatorem działania b-alaniny w aspekcie sportowym. Jeden artykuł, bodajże na portalu PoTreningu, sugerował że zbyt mocne mrowienie może być oznaką za dużej dawki. W tym samym artykule, autor jednak nie podaje mechanizmów mrowienia jak i podaje informacje że mechanizmy mrowienia nie są znane nauce. Zaprzeczam, są znane i wymieniałem je wyżej, oczywiście w dużym skrócie i uproszczeniu. Reasumując, odczucie mrowienia nie jest indykatorem odpowiedniej dawki b-alaniny pod względem sportowym z powodu innych, nie powiązanych mechanizmów.  



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty