Udostępnij

Wrażliwość insulinowa

Wrażliwość na insulinę ( insulin sensitivity (Si) ) pozwala zmierzyć zdolność inuliny na regulowanie metabolizmu glukozy. Osobniki z insulino-odpornością ( Insulin-resistant (IR) ) potrzebują większej ilości insuliny  by utrzymać normalny poziom glukozy w krwi.

W badaniu pt. : "Insulin Sensitivity Determines the Effectiveness of Dietary Macronutrient Composition on Weight Loss in Obese Women" postawiono hipotezę według której osobniki otyłe i czułe na insulinę powinny tracić więcej na wadzę na diecie z dużą zawartością węglowodanów(HC) niż na diecie nisko-węglowodanowej(LC),  jak i osobniki otyłe z insulino-odpornością powinny tracić więcej na wadzę na diecie LC niż HC.

W badaniu wzięło udział 21 kobiet. Według badania poziomu insuliny na czczo, stworzono dwie grupy:

  • Grupa IS - wrażliwych na insulinę
  • Grupa IR - insulino-odporna 

W obu grupach zastosowano diety obniżone kalorycznie o 400Kcal;

  • HC (BTW 60%/20%/20%) 
  • LC (BTW 20%/40%/40%)
Rezultaty po 16 tygodniach poparły hipotezę postawioną na początku badania. Kobiety z grupy IS straciły 2 razy więcej na diecie HC niż na diecie LC. Kobiety z grupy IR straciły  2 razy więcej na diecie LC niż na diecie HC.







Komentarze

Popularne posty