Moje zdjęcie
edoergosumblog.blogspot.com

Kim jesteśmy? wegetarianami, mięsożercami? Czym się kiedyś odżywialiśmy? Historia naszej diety i anatomiczne i biochemiczne dowody by wyjaśnić te wszystkie pytania. Cz.4

Kim jesteśmy? wegetarianami, mięsożercami? Czym się kiedyś odżywialiśmy?
Historia naszej diety i anatomiczne i biochemiczne dowody by wyjaśnić te wszystkie pytania. Cz.4



Czwarta część miała być podsumowaniem ale postanowiłem dodać parę info.:


Amylaza

Amylaza to enzym rozkładający węglowodany. Ten enzym zawarty w ślinie i wydzielany przez trzustkę świadczy o tym że w naszej diecie występowały produkty roślinne.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Amylaza

Elastaza i kolagenaza 

Wyspecjalizowane enzymy które rozkładają wiązania chemiczne w ścięgnach i wiązadłach.

http://en.wikipedia.org/wiki/Collagenase

http://pl.wikipedia.org/wiki/Elastaza

Wyrostek robaczkowy.

Wyrostek robaczkowy nie pełni już swojej funkcji i jest zaliczany jako narząd szczątkowy. To oznacza że nasza dieta przeszła zmiane z bogatej w rośliny  w mniej obfitujące w te produkty.

Biegi długodystansowe.

Czy zastanawiał się ktoś z Was jak to jest że się pocimy? Ten mechanizm prawdopodobnie był reakcją na konkurencję jaką toczyliśmy z innymi zwierzętami by zdobyć(upolować) wartościowy "kąsek".

Most animals compete with each other to a signifi cant extent using athletic capabilities such as strength, power, agility and speed.

http://www.springerlink.com/content/v1014320064k4v11/

Ten mechanizm nie mógł się wykształcić poprzez długodystansowe chodzenie.

Because many
of the biomechanical and physiological challenges of human
ER are so different from those of walking, we can conclude
that human ER capabilities did not arise merely as a by-product
of selection for walking.


http://www.fas.harvard.edu/~skeleton/pdfs/2007i.pdf

Podsumowanie.


W tym temacie chciałem pokazać te znane jak i mniej znane argumenty by wyjaśnić kim jesteśmy.Kim w końcu jesteśmy? mięsożercami? roślinożercami?

Wszystkie cechy fizjologiczne i biochemiczne wskazują  na to że jesteśmy stworzeni do spożywania produktów mięsnych i delikatnych produktów roślinnych jak warzywa i owoce.
Te produkty stanowiły naszą dietę dawno przed cywilizacją, i do tych produktów zostaliśmy stworzeni.
By zdobyć mięso na pewno człowiek musiał się wiele natrudzić umysłowo i fizycznie. Nic dziwnego mięso szczególnie organy są upakowane wartościami odżywczymi.Ten trud mógł zaowocować w zmiany ewolucyjne i przystosowanie organizmu ludzkiego do długo dystansowych biegów/wysiłków, w naturalnych warunkach na pewno przegralibyśmy na krótki dystans z wieloma gatunkami ale na długie dystanse nie mamy sobie równych.
Pokazane jest w części 1, % udział mięsa w diecie współczesnych plemion  i co częściej wybierają.
Warzywa i owoce stanowiły mniejszy procent naszej diety mimo to wcale nie są zbędne. Mięso z pewnością stanowi lepsze źródło wartości ale owoce a w szczególności warzywa i zioła mają inną ważną cechę której brak produktom mięsnym.
Kiedyś jak i dziś produkty roślinne wykorzystuję się do produkcji leków i leczenia różnych dolegliwości.
Przeglądając różne książki o medycynie naturalnej w skład przepisów wchodzą głównie produkty roślinne.
Korzystajmy z tych wszystkich produktów by dać naszym organizmom to czego potrzebują do optymalnego funkcjonowania.
Dieta pozbawiona mięsa i produktów mięsnych może nieść za sobą wiele zdrowotnych konsekwencji u niektórych ludzi. Jedni radzą sobie lepiej na dietach wegetariańskich/wegańskich inni narażają się na braki wartości odżywczych o których piszę się wiele.
Dieta pozbawiona produktów roślinnych w naturalnych warunkach istnieje u Eskimosów, nie odnotowano i nich żadnych braków odżywczych, nawet naukowiec który nie był Eskimosem i który zaczął jeść jak Oni również nie miał żadnych niedoborów.
Nie znaczy to, że powinniśmy wyeliminować produkty roślinne.
Powtarzam, korzystajmy z tych wszystkich produktów do których zostaliśmy stworzeni i które dała nam natura, pozbawianie się nieważne czy mięsa czy produktów roślinnych jest "nienaturalne" i nieracjonalne.


KONIEC.

Niedługo nowy temat:

Węglowodany proste vs Węglowodany złożone.

Pozdrawiam.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Mój Instagram