Szukaj na tym blogu

niedziela, 6 lutego 2011

Kim jesteśmy? wegetarianami, mięsożercami? Czym się kiedyś odżywialiśmy? Cz.3

Kim jesteśmy? wegetarianami, mięsożercami? Czym się kiedyś odżywialiśmy?
Historia naszej diety i anatomiczne i biochemiczne dowody by wyjaśnić te wszystkie pytania. Cz.3





Witamina B12

W diecie pozbawionej mięsa poziom witaminy B12 jest niższy od zalecanych dawek.


In the vegan group, 57% of the subjects had values below the lower reference limit

http://jn.nutrition.org/content/125/10/2511.short

Nie którzy jednak twierdzą że witamina B12 może być produkowana przez bakterie w wystarczających ilościach by zaspokoić potrzeby organizmu.
Mają racje:

However, the human small intestine also often harbours a considerable microflora3−6 and this is even more extensive in apparently healthy southern Indian subjects6. We now show that at least two groups of organisms in the small bowel, Pseudomonas and Klebsiella sp., may synthesise significant amounts of the vitamin.

http://www.nature.com/nature/journal/v283/n5749/abs/283781a0.html

Niestety nic nie piszą o wchłanianiu, bo sama produkcja to nie wszystko.

By witamina B12 mogła być wchłonięta musi połączyć się z glikoproteiną - tzw czynnikiem Castle'a.
Ta glikoproteina jest wytwarzana w żołądku. Niedobór czynnika Castle'a może spowodować niedobory witaminy B12.

The absorption of B12 in humans is a complex process compared with absorption of other water-soluble vitamins, requiring a specific intestinal transport protein produced in the stomach (intrinsic factor) for active uptake.


http://pl.wikipedia.org/wiki/Czynnik_wewn%C4%99trzny

http://zapytaj.echirurgia.pl/pyt652.htm

http://www.pnas.org/content/103/15/5694.full

Wniosek jest taki że witamina B12 musi połączyć się z glikoproteiną, czynnikiem Castle'a by mogła być wchłonięta i że dieta pozbawiona mięsa lub produktów zwierzęcych powoduję obniżony stan tej witaminy w krwi.

Witamina C

W książce Matthiasa Ratha "dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca...tylko my ludzie"
Jednym z powodów które podał autor był brak syntezy witaminy C w ludzkiej wątrobie. Ten brak syntezy mogł byc spowodowany dużą ilością witaminy C w pożywieniu. Teraz tworzy się pytanie w jakim pożywieniu. Owoce, warzywa a może mięso?


Szkorbut (gnilec, cynga, łac. scorbutus) – choroba wielonarządowa wywołana niedoborem kwasu askorbinowego w pożywieniu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Szkorbut

Dużo się mówi i słyszy że owoce i warzywa są bogate w witaminę C i brak tych produktów może spowodować niedobór witamin, a co mają powiedzieć Eskimosi, którzy w swojej diecie nie mają tych produktów a raczej nie chorują na żaden deficyt witaminowy itd?



V. Stefansson badał(obserwował) Eskimosów i sam na sobie spróbował odżywiać się tak jak Oni gdy wrócił z powrotem do Stanów. Przez rok odżywiał się tylko na produktach mięsnych, nie zaobserwował żadnych deficytów.


http://www.biblelife.org/stefansson1.htm

Miozyna i zmiana budowy szczęki. 

Zmiana diety według naukowców była powodem zmiany budowy szczęki:



Perhaps other agents of change were already at work. Only a little earlier, hominids had begun to make the first stone tools. Scientists think that a transition to a richer protein diet of meat was already under way. The heavier jaws were specialized for grinding the previous dietary mainstays: nuts and plants.

http://bioserv.fiu.edu/~walterm/FallSpring/article_less_jaw.htm

Did a jaw mutation really ''cause'' the enlarged brains that make us human? Darwin himself, curiously enough, suggested just the opposite: first we acquired our bigger brains, then our smaller jaws. The expansion of the brain, he theorized, occurred in tandem with the spread of hunting and tool-making. After all, a meal of meat takes intelligence to obtain, and it also provides rich protein for hungry brain tissue. And once we became meat eaters, we could afford smaller jaws, since meat needs less chewing than nuts and plants, especially if you're clever enough to tenderize it over a fire and cut it with a blade.

http://www.weizmann.ac.il/complex/tlusty/courses/InfoInBio/Papers/JawGeneN%26V.pdf

Several explanations could be advanced to counter this ideological roadblock, such as a contemporaneous shift in diet (say, to an increased reliance on meat eating), or a growing dependence on hands
rather than the jaw in food preparation.

Tasiemce 
Człowiek jest żywicielem ostatecznym. zaś żywicielem pośrednim tasiemców(tych które są przystosowane do naszego układu pokarmowego) są zazwyczaj roślinożercy.
By tasiemiec mógł przystosować się do naszego układu pokarmowego tak by omijać układ odpornościowy musiały następować liczne kontakty pasożyta z naszym organizmem. Cykl rozwoju tasiemców jest zbyt krótki by zachodził w nim "raptowne" zmiany genetyczne więc człowiek musiał mieć styczność z mięsem długo przed zadomowieniem zwierząt. Najbliższy genetyczny krewny tasiemca który pasożytuje organizm ludzki jest w afryce, jego ostatecznymi żywicielami są hieny, lwy i lamparty.

Źródło: Marek Konarzewski "Na początku był głód"

Niedługo Część 4

Pozdrawiam.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz