Kim jesteśmy? wegetarianami, mięsożercami? Czym się kiedyś odżywialiśmy? Cz.2
Kim jesteśmy? wegetarianami, mięsożercami? Czym się kiedyś odżywialiśmy?
Historia naszej diety i anatomiczne i biochemiczne dowody by wyjaśnić te wszystkie pytania.Część 2.
Poszukajmy istniejących w Nas dowodów jak nasza dieta wyglądała kiedyś.
Nasz przewód pokarmowy przypomina bardziej przewód pokarm. kota czy psa niż krowy czy owcy ale cechy są pośrednie miedzy roślino a mięsożercami. Mimo to niektóre tabele zaprzeczają się nawzajem:
Przyjrzyjmy się dokładnie:
Tutaj jest porównanie tych układów:
http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison.html
http://paleodiet.com/comparison.html
Oraz to, któro zaprzecza w większości tablom na górze:
http://www.eatveg.com/anatomy.htm
Zweryfikujmy to.
Zacznijmy od zębów.
Siekacze występują u psa jak i u człowieka w górnej części jak i w dolnej, u przeżuwaczy tylko występują w dolnej części.
Siekacze znajdują się w przednim odcinku szczęki lub na kości siekaczowejżuchwy
U przeżuwaczy siekacze górne nie występują. bądź
http://pl.wikipedia.org/wiki/Siekacz
Zęby trzonowe u człowieka mają nie regularny kształt
Posiadają 2 lub 3 korzenie i wiele guzków.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C4%85b_trzonowy
W pierwszym porównaniu napisano że u owcy, przeżuwacza są płaskie.
Mi się jedynie udało znaleźć że są wklęsłe i skośne.
http://www.google.com/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&source=hp&biw=1920&bih=882&q=jaw+of+Ruminant&btnG=Szukaj+w+Google#hl=pl&xhr=t&q=2010+Anatomy+of+the+Ruminant+Digestive+Tract.ppt+-+Anatomy+of+the+...++&cp=71&pf=p&sclient=psy&client=firefox-a&hs=g85&rls=org.mozilla:pl%3Aofficial&channel=s&biw=1920&bih=882&aq=f&aqi=&aql=&oq=2010+Anatomy+of+the+Ruminant+Digestive+Tract.ppt+-+Anatomy+of+the+...++&pbx=1&fp=c46224ff344314ed
Kły są charakterystyczne dla drapieżników. Człowiek posiada małe i proste w budowie kły.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82
U przeżuwaczy wiadomo, brak.
Główną funkcją szczęk przeżuwaczy jest mielenie.
http://www.google.com/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&source=hp&biw=1920&bih=882&q=jaw+of+Ruminant&btnG=Szukaj+w+Google#hl=pl&xhr=t&q=2010+Anatomy+of+the+Ruminant+Digestive+Tract.ppt+-+Anatomy+of+the+...++&cp=71&pf=p&sclient=psy&client=firefox-a&hs=g85&rls=org.mozilla:pl%3Aofficial&channel=s&biw=1920&bih=882&aq=f&aqi=&aql=&oq=2010+Anatomy+of+the+Ruminant+Digestive+Tract.ppt+-+Anatomy+of+the+...++&pbx=1&fp=c46224ff344314ed
U człowieka wygląda to tak:
Siekacze służą do odgryzania kęsów, kłyzęby trzonowe i przedtrzonowe do jego miażdżenia i rozcierania. do chwytania i przytrzymywania pokarmu,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C4%99by_%28anatomia_cz%C5%82owieka%29
Żołądek człowieka:
Pojemność: 1000-3000 ml
Przeżuwacze:
Żwacz:
U owiec i kóz osiąga od 13-23 l pojemności, u bydła 100-180 l.
Ph żołądka psa:
The gastric pH in fasting dogs fluctuated from 2.7 to 8.3,
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6C-3YRVM88-1&_user=10&_coverDate=03%2F01%2F2000&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1631244679&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=a1310b8d221fbf4fd509f1c34f71fa2d&searchtype=a
Ph żołądka człowieka:
Na czczo :
a volunteer who had a histologically normal gastric mucosa and fasting gastric pH recordings of less than 2.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3826027
Inne źródło:
Na czczo : Ph: 0,3-1,9
Po posiłku wzrasta do 5,5
http://www.surgery.usc.edu/foregut/demeesterpub/223.pdf
Przeżuwacze:
Różne są informacje:
http://faculty.fortlewis.edu/LASHELL_B/Nutr2-Rumdigestion.pdf
Tutaj pojawia się pierwszy problem który jest chyba mało dostrzegany.
Sam zakręciłem się w poszukiwanie różnicy między Ph żołądka człowieka, przeżuwaczy itd. by wywnioskować kim jesteśmy?
Spróbuję to rozjaśnić.
Budowa i funkcje żołądka człowieka:
Żołądek to workowaty narząd który może mieć różne wymiary i kształty jak pokazuję ten obrazek:
http://htmlimg2.scribdassets.com/afpwm6t96g1t8g/images/40-0cdeeeaf08/000.jpg
Strona 40/312:
http://www.scribd.com/doc/15270632/Biochemical-Individuality
Zadaniem żołądka jest mieszanie treści z sokiem żołądkowym.
Komórki na powierzchni błony śluzowej wydzielają: śluz wodorowęglan sodu
Komórki gruczołowe produkują kwas solny który aktywuję enzymy i niszczy drobnoustroje, komórki gruczołowe główne produkują enzym: pepsynogen.
Gdy ten enzym dostanie się do kwaśnego środowiska jakie panuję w żołądku przemienia się w aktywny enzym:
Pepsynę.
Trawienie tłuszczy i ww jest hamowane przez niskie pH.
Czyli główne funkcje żołądka to:
"Przechowywanie"
Mieszanie
Obróbka fizyczna
Obróbka chemiczna
Kontrolowane przesunięcie treści żołądka dalej.
The stomach serves a variety of functions:
Historia naszej diety i anatomiczne i biochemiczne dowody by wyjaśnić te wszystkie pytania.Część 2.
Poszukajmy istniejących w Nas dowodów jak nasza dieta wyglądała kiedyś.
Nasz przewód pokarmowy przypomina bardziej przewód pokarm. kota czy psa niż krowy czy owcy ale cechy są pośrednie miedzy roślino a mięsożercami. Mimo to niektóre tabele zaprzeczają się nawzajem:
Przyjrzyjmy się dokładnie:
Tutaj jest porównanie tych układów:
http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison.html
http://paleodiet.com/comparison.html
Oraz to, któro zaprzecza w większości tablom na górze:
http://www.eatveg.com/anatomy.htm
Zweryfikujmy to.
Zacznijmy od zębów.
Siekacze występują u psa jak i u człowieka w górnej części jak i w dolnej, u przeżuwaczy tylko występują w dolnej części.
Siekacze znajdują się w przednim odcinku szczęki lub na kości siekaczowejżuchwy
U przeżuwaczy siekacze górne nie występują. bądź
http://pl.wikipedia.org/wiki/Siekacz
Zęby trzonowe u człowieka mają nie regularny kształt
Posiadają 2 lub 3 korzenie i wiele guzków.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C4%85b_trzonowy
W pierwszym porównaniu napisano że u owcy, przeżuwacza są płaskie.
Mi się jedynie udało znaleźć że są wklęsłe i skośne.
http://www.google.com/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&source=hp&biw=1920&bih=882&q=jaw+of+Ruminant&btnG=Szukaj+w+Google#hl=pl&xhr=t&q=2010+Anatomy+of+the+Ruminant+Digestive+Tract.ppt+-+Anatomy+of+the+...++&cp=71&pf=p&sclient=psy&client=firefox-a&hs=g85&rls=org.mozilla:pl%3Aofficial&channel=s&biw=1920&bih=882&aq=f&aqi=&aql=&oq=2010+Anatomy+of+the+Ruminant+Digestive+Tract.ppt+-+Anatomy+of+the+...++&pbx=1&fp=c46224ff344314ed
Kły są charakterystyczne dla drapieżników. Człowiek posiada małe i proste w budowie kły.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82
U przeżuwaczy wiadomo, brak.
Główną funkcją szczęk przeżuwaczy jest mielenie.
http://www.google.com/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&source=hp&biw=1920&bih=882&q=jaw+of+Ruminant&btnG=Szukaj+w+Google#hl=pl&xhr=t&q=2010+Anatomy+of+the+Ruminant+Digestive+Tract.ppt+-+Anatomy+of+the+...++&cp=71&pf=p&sclient=psy&client=firefox-a&hs=g85&rls=org.mozilla:pl%3Aofficial&channel=s&biw=1920&bih=882&aq=f&aqi=&aql=&oq=2010+Anatomy+of+the+Ruminant+Digestive+Tract.ppt+-+Anatomy+of+the+...++&pbx=1&fp=c46224ff344314ed
U człowieka wygląda to tak:
Siekacze służą do odgryzania kęsów, kłyzęby trzonowe i przedtrzonowe do jego miażdżenia i rozcierania. do chwytania i przytrzymywania pokarmu,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C4%99by_%28anatomia_cz%C5%82owieka%29
Żołądek człowieka:
Pojemność: 1000-3000 ml
Przeżuwacze:
Żwacz:
U owiec i kóz osiąga od 13-23 l pojemności, u bydła 100-180 l.
Ph żołądka psa:
The gastric pH in fasting dogs fluctuated from 2.7 to 8.3,
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6C-3YRVM88-1&_user=10&_coverDate=03%2F01%2F2000&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1631244679&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=a1310b8d221fbf4fd509f1c34f71fa2d&searchtype=a
Ph żołądka człowieka:
Na czczo :
a volunteer who had a histologically normal gastric mucosa and fasting gastric pH recordings of less than 2.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3826027
Inne źródło:
Na czczo : Ph: 0,3-1,9
Po posiłku wzrasta do 5,5
http://www.surgery.usc.edu/foregut/demeesterpub/223.pdf
Przeżuwacze:
Różne są informacje:
http://faculty.fortlewis.edu/LASHELL_B/Nutr2-Rumdigestion.pdf
Tutaj pojawia się pierwszy problem który jest chyba mało dostrzegany.
Sam zakręciłem się w poszukiwanie różnicy między Ph żołądka człowieka, przeżuwaczy itd. by wywnioskować kim jesteśmy?
Spróbuję to rozjaśnić.
Budowa i funkcje żołądka człowieka:
Żołądek to workowaty narząd który może mieć różne wymiary i kształty jak pokazuję ten obrazek:
http://htmlimg2.scribdassets.com/afpwm6t96g1t8g/images/40-0cdeeeaf08/000.jpg
Strona 40/312:
http://www.scribd.com/doc/15270632/Biochemical-Individuality
Zadaniem żołądka jest mieszanie treści z sokiem żołądkowym.
Komórki na powierzchni błony śluzowej wydzielają: śluz wodorowęglan sodu
Komórki gruczołowe produkują kwas solny który aktywuję enzymy i niszczy drobnoustroje, komórki gruczołowe główne produkują enzym: pepsynogen.
Gdy ten enzym dostanie się do kwaśnego środowiska jakie panuję w żołądku przemienia się w aktywny enzym:
Pepsynę.
Trawienie tłuszczy i ww jest hamowane przez niskie pH.
Czyli główne funkcje żołądka to:
"Przechowywanie"
Mieszanie
Obróbka fizyczna
Obróbka chemiczna
Kontrolowane przesunięcie treści żołądka dalej.
The stomach serves a variety of functions:
- Storage. Because of its accordionlike folds (called rugae), the wall of the stomach can expand to store two to four liters of material. Temporary storage is important because you eat considerably faster than you can digest food and absorb its nutrients.
- Mixing. The stomach mixes the food with water and gastric juice to produce a creamy medium called chyme.
- Physical breakdown. Three layers of smooth muscles (rather than the usual two) in the muscularis externa churn the contents of the stomach, physically breaking food down into smaller particles. In addition, HCl denatures (or unfolds) proteins and loosens the cementing substances between cells (of the food). The HCl also kills most bacteria that may accompany the food.
- Chemical breakdown. Proteins are chemically broken down by the enzyme pepsin. Chief cells, as well as other stomach cells, are protected from self-digestion because chief cells produce and secrete an inactive form of pepsin, pepsinogen. Pepsinogen is converted to pepsin by the HCl produced by the parietal cells. Only after pepsinogen is secreted into the stomach cavity can protein digestion begin. Once protein digestion begins, the stomach is protected by the layer of mucus secreted by the mucous cells.
- Controlled release. Movement of chyme into the small intestine is regulated by a valve at the end of the stomach, the pyloric sphincter.
Źródła:
http://www.cliffsnotes.com/study_guide/The-Stomach.topicArticleId-22032,articleId-22012.html
http://www.zdrowie.med.pl/uk_trawienny/anat_i_fizjo/a_ut.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBo%C5%82%C4%85dek
"Wielki leksykon zdrowia i medycyny, Tom 1" Świat książki.
Żołądek przeżuwaczy:
Spójrzmy np. na krowe i owce:
http://www.delaval.pl/Dairy_Knowledge/EfficientFeeding/Basic_Physiology.htm
http://www.sheep101.info/cud.html
Jak widać żołądek przeżuwaczy znacznie różni się od żołądka człowieka pod względem budowy jak i funkcji.
Wypiszmy główne różnice:
Żołądek człowieka jest znacznie mniejszy niż przeżuwaczy, pojemność: 1L do 3L, gdzie przeżuwaczy:
U owiec i kóz osiąga od 13-23 l pojemności, u bydła 100-180 l.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBwacz_%28prze%C5%BCuwacze%29
Żołądek człowieka ma jedną część, u przeżuwaczy są 4, każda pełni inną funkcje.
Niskie pH żołądka człowieka zabiło by większość mikroorganizmów gdzie u przeżuwaczy:
waha się od 6.0 do 7.0, co umożliwia działanie wszystkim bakteriom. Przy zbyt dużych odstępstwach od tych wartości giną niektóre gatunki bakterii, co pogarsza wykorzystanie paszy. I tak np. mikroorganizmy rozkładające celulozę (siana, kiszonki itp.) nie mogą pracować przy pH niższym od 6.0.
http://www.delaval.pl/Dairy_Knowledge/EfficientFeeding/Basic_Physiology.htm
Więcej różnic można samemu wywnioskować.
Żołądek człowieka na pewno nie jest zbliżony ani w budowie ani w funkcji do roślinożerców więc wnioski z tej strony są nieprawdziwe:
http://www.eatveg.com/anatomy.htm
Jelito cienkie:
według strony, którą podałem wyżej długość jelita cienkiego u ludzi wynosi:
HUMAN: 10 to 11 times body length
Czyli zakładając że ktoś mierzy 175cm jego jelito cienkie miało by 10 razy dłuższe(?) czyli ok 17m
Średnia długość jelita cienkiego to 5–6 m,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jelito_cienkie
Jelito cienkie, mające długość około 6 metrów,
http://www.biosila.pl/content/view/116/302/
Nareszce coś zbliżonego do x10 długości człowieka:
ługość jelita cienkiego jest zmienna od 2,5 do 11 m
http://www.zdrowie.med.pl/uk_trawienny/anat_i_fizjo/a_ut.html
weźmy za średnią 7m, czyli ktoś kto mierzy 175cm
czyli wychodzą 4 długości.
U psów i u kotów:
It is the longest portion of the intestinal tract and is about two and a half times the animal's total body length
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2231&aid=511
It is the longest portion of the intestinal tract and is about two and a half times the animal's total body length.
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=2+2083&aid=512
(tak samo)
Według tej stronki:
http://www.eatveg.com/anatomy.htm
CARNIVORE: 3 to 6 times body length
Wniosek: Kolejna nieprawda...
Nie będę dalej kontynuował, nie widzę sensu by dalej udowadniać które z tych tabel są bardziej rzeczywiste i rzetelne, chyba widać już wystarczająco....
Niedługo część 3.
Pozdrawiam.
http://www.cliffsnotes.com/study_guide/The-Stomach.topicArticleId-22032,articleId-22012.html
http://www.zdrowie.med.pl/uk_trawienny/anat_i_fizjo/a_ut.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBo%C5%82%C4%85dek
"Wielki leksykon zdrowia i medycyny, Tom 1" Świat książki.
Żołądek przeżuwaczy:
Spójrzmy np. na krowe i owce:
http://www.delaval.pl/Dairy_Knowledge/EfficientFeeding/Basic_Physiology.htm
http://www.sheep101.info/cud.html
Jak widać żołądek przeżuwaczy znacznie różni się od żołądka człowieka pod względem budowy jak i funkcji.
Wypiszmy główne różnice:
Żołądek człowieka jest znacznie mniejszy niż przeżuwaczy, pojemność: 1L do 3L, gdzie przeżuwaczy:
U owiec i kóz osiąga od 13-23 l pojemności, u bydła 100-180 l.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBwacz_%28prze%C5%BCuwacze%29
Żołądek człowieka ma jedną część, u przeżuwaczy są 4, każda pełni inną funkcje.
Niskie pH żołądka człowieka zabiło by większość mikroorganizmów gdzie u przeżuwaczy:
waha się od 6.0 do 7.0, co umożliwia działanie wszystkim bakteriom. Przy zbyt dużych odstępstwach od tych wartości giną niektóre gatunki bakterii, co pogarsza wykorzystanie paszy. I tak np. mikroorganizmy rozkładające celulozę (siana, kiszonki itp.) nie mogą pracować przy pH niższym od 6.0.
http://www.delaval.pl/Dairy_Knowledge/EfficientFeeding/Basic_Physiology.htm
Więcej różnic można samemu wywnioskować.
Żołądek człowieka na pewno nie jest zbliżony ani w budowie ani w funkcji do roślinożerców więc wnioski z tej strony są nieprawdziwe:
http://www.eatveg.com/anatomy.htm
Jelito cienkie:
według strony, którą podałem wyżej długość jelita cienkiego u ludzi wynosi:
HUMAN: 10 to 11 times body length
Czyli zakładając że ktoś mierzy 175cm jego jelito cienkie miało by 10 razy dłuższe(?) czyli ok 17m
Średnia długość jelita cienkiego to 5–6 m,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jelito_cienkie
Jelito cienkie, mające długość około 6 metrów,
http://www.biosila.pl/content/view/116/302/
Nareszce coś zbliżonego do x10 długości człowieka:
ługość jelita cienkiego jest zmienna od 2,5 do 11 m
http://www.zdrowie.med.pl/uk_trawienny/anat_i_fizjo/a_ut.html
weźmy za średnią 7m, czyli ktoś kto mierzy 175cm
czyli wychodzą 4 długości.
U psów i u kotów:
It is the longest portion of the intestinal tract and is about two and a half times the animal's total body length
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2231&aid=511
It is the longest portion of the intestinal tract and is about two and a half times the animal's total body length.
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=2+2083&aid=512
(tak samo)
Według tej stronki:
http://www.eatveg.com/anatomy.htm
CARNIVORE: 3 to 6 times body length
Wniosek: Kolejna nieprawda...
Nie będę dalej kontynuował, nie widzę sensu by dalej udowadniać które z tych tabel są bardziej rzeczywiste i rzetelne, chyba widać już wystarczająco....
Niedługo część 3.
Pozdrawiam.
Komentarze
Prześlij komentarz