Udostępnij

Czy anatomiczna i biochemiczna indywidualność jest brana pod uwagę w dietetyce? - Przełyk

Każda osoba, która zaczyna przygodę z dietetyką, w pierwszej kolejności zapoznaje się z anatomią człowieka. Czy anatomiczna i biochemiczna indywidualność jest brana pod uwagę i czy to ma jakieś znaczenie przy prawidłowym odżywianiu człowieka? Myślę, że nie jest brana pod uwagę w większości przypadków, i tak, może mieć znaczenie. Wyobraźmy sobie sytuacje, gdzie jedna osoba spożywa posiłek powoli, który raczej jest skromny i taka osoba też, ma długie przerwy pomiędzy posiłkami.
Taka osoba, może mieć przewód pokarmowy charakteryzujący się krótkim przełykiem, żołądkiem o małym rozmiarze z relatywnie małym potencjałem do produkcji pepsyny. Anatomiczna i biochemiczna indywidualność może być powodem niektórych nawyków żywieniowych. Może to też działać w drugą strone - złe nawyki, nazwijmy je, "złe życiowe nawyki" mogą wpłynąć w pewym stopniu na anatomie i biochemie - np, przyjadanie się może mieć wpływ na rozmiar żołądka jak i stres na poziom wydzielania pepsyny(1,2)  










Komentarze

Popularne posty