Udostępnij

Nietolerancja na węglowodany cz1.

Całkiem niedawno, opisywałem przypadek Mikhailii Peterson(1) której lista dolegliwości na które cierpiała była dość długa jak i nieprzyjemna. Wymiana biodra w wieku 17 lub dawki antydepresantów w wieku 12 lat lat nie należą do przyjemnych doświadczeń. U źródeł tych dolegliwości była choroba autoimmunologiczna niewiadomego pochodzenia. Mikhaila na szczęście pozbyła się wszystkich symptomów i prowadzi dziś normalne życie. Na ratunek przyszła jej restrykcyjna dieta pozbawiona prawię całkowicie węglowodanów. Może jej nietolerancja na węglowodany była tak ekstremalna że powodowała takie schorzenia jak zapalenie stawów czy wieczne zmęczenie? Prawdopodobnie tak.

Jak tłumaczy Marek Konarzewski w swojej książce pt. "Na początku był głód"(2), historia ewolucyjna rodzaju człowieka liczy sobie około 7 milionów lat a natomiast historia rolnictwa jedynie 10 tysięcy lat. Jeżeli mielibyśmy przedstawić całą historię ewolucji człowieka na analogowym zegarze to, historia rolnictwa zaczęła się minutę przed dwunastą. Taki krótki czas nie jest w stanie przygotować nas ewolucyjnie do takiej zmiany stylu życia i odżywiania który stał się nagle bogaty w produkty zbożowe. Zmiana odżywiania miała duży wpływ na zdrowie czy chociażby budowę ciała pierwszych rolników. Dla porównania typowy łowca-zbieracz mierzył sto osiemdziesiąt centymetrów wzrostu a pierwsi rolnicy sto sześćdziesiąt pięć. Dodatkowo, szczątki pierwszych rolników pokazywały ślady osteoporozy, niedoborów żelaza jak i próchnicy. Te schorzenia były nieznane u przodków jak zauważa Konarzewski. Bardzo dokładnie opisywał wątek diety a zdrowia i braku próchnicy u prymitywnych ludów w porównaniu do ludności "cywilizowanej" w swoich pracach Weston Price(3).



Nietolerancja na węglowodany to według Phila Maffetone(4) główny powodów niskiej jakości życia, przyspieszonego starzenia się i chronicznych chorób. Jest to łańcuch wydarzeń który, ma swój początek od nadmiernej gromadzonej tkanki tłuszczowej, chronicznych stanów zapalnych i odporności tkanek na insulinę. W roku 1920 endokrynolog, Hans Selye(5) zaobserwował progresywną reakcje organizmu na bodźce(stresor) biochemiczne, fizyczne jak i emocjonalne. Nazwał tą obserwację - syndrom ogólnej adaptacji. Progresje można przedstawić następująco:

  • Minimalne dysfunkcje, często niezauważalne lub ignorowane symptomy początkowe jak zmęczenie, brak koncetracji
  • Nasilenie się symptomów
  • Choroba chroniczna

Już w latach osiemdziesiątych było wiadome że takie schorzenia jak otyłość, nadciśnienie czy wysoki cholesterol było spowodowane odpornością na insulinę(6). Wtedy też, już wspomniany wcześniej Maffetone, użył terminu "nietolerancji na węglowodany" jako powód wyżej wymienionej listy schorzeń dlatego że, większość osób u których występowały w/w schorzenia miały zaburzony metabolizm węglowodanów. Nietolerancja na węglowodany może dotknąć każdego, bez wpływu na wagę. Jeżeli osoba jednak doświadcza wzrost wagi, można powiedzieć że ma szczęście ponieważ trudno zignorować taki sygnał. Na przykład odporność insulinowa jest kojarzona z otyłością ale ta wada metaboliczna w równym stopniu dotyka osobników z normalną wagą z tą różnicą że u otyłych problem widać gołym okiem dlatego też naukowcy/media skupiają się głównie na osobnikach z otyłością mimo że osobnicy z otyłością wcale nie są w grupie z podwyższonym ryzykiem zachorowań na choroby cywilizacyjne w porównaniu do osobników z normalną wagą 'metabolically obese, but normal-weight' (MONW) lub 'metabolically healthy, but obese' (MHO).

Na jedno, media wręcz alarmują o wciąż rosnącej liczbie osób cierpiących na chroniczne zmęczenie, nerwobóle, tzw. choroby cywilizacyjne czy otyłość, z drugiej zaś strony, wciąż mało osób próbuje połączyć te wszystkie schorzenia z czymś fundamentalnym tak jak to, co na co dzień spożywamy. Nietolerancja na węglowodany powoduje wiele dysfunkcji fizjologicznych jak; zaburzenia w mitochondrium - osłabienie w produkcji energii i pracy mięśni(7), przyśpieszone starzenie się organizmu po przez stres oksydacyjny i immunologiczny(8), uszkodzenia neurologiczne które mogą prowadzić do depresji, problemy z pamięcią czy huśtawki emocjonalne(9).

W zdrowym ciele, insulina pozawala glukozie wniknąć do komórek mięśni i innych komórek poprzez specjalne receptory. Jednak że, gdy praca insuliny zostanie zaburzona a jednym z powodów może być wadliwa praca receptorów, metabolizm węglowodanów nie może przebiegać normalnie. Najczęściej to prowadzi do nadprodukcji insuliny co w późniejszych fazach prowadzi do odporności receptorów na insulinę.    

Bazując na syndromie ogólnej adaptacji, w przypadku nietolerancji na węglowodany też obserwujemy trzy fazy nasilenia symptomów. 

Stage 1

  • Birth weight < 51/2 lbs or > 9 lbs
  • Children taller than average for their age
  • Sleepiness after meals
  • Loss of focus after meals
  • Intestinal bloating after meals
  • Increased abdominal fat/waist size
  • Overfat Fatigue Hormone imbalance
  • Family history of CI conditions
  • Excess hunger
  • Increased craving for sweets Oxidative stress/poor immunity (associated with aging)
  • Hormone imbalance
  • Impaired glucose regulation
  • Sleep problems
  • Brain dysfunction
    • Poor learning
    • Attention disorders
    • Hyperactivity
    • Aggression, anger
    • Depression
  • Stage 2

    • Chronic pain
    • High LDL cholesterol
    • Low HDL cholesterol
    • High triglycerides
    • Liver dysfunction
    • Arthritis
    • Pre-hypertension/hypertension
    • Gout
    • Sleep apnea/disorders
    • Kidney stones
    • Gall stones
    • Obesity
    • Pre-diabetes
    • Aerobic deficiency
    • Osteoporosis
    • Hormone imbalance
      • Menstrual irregularities
      • Polycystic ovaries
      • Infertility
      • Neurodegeneration
      • Poor memory, cognition
      • Depression
      • Anxiety
      • Poor learning
    • Stage 3

      • Type 2 diabetes
      • Heart disease
      • Stroke
      • Alzheimer’s/dementia
      • Cancer

CDN

Bibliografia:

1. Artur Seredziuk - Dieta Jordana Peterson i Mikhaila Peterson
2. Marek Konarzewski - Na początku był głód
3. Weston Price - www.westonprice.org
4. Phil Maffetone - Carbohydrate intolerance and its imlication to helath and fitness
5. Szabo S, Tache Y, Somogyi A. The legacy of Hans Selye and the origins of stress research: a retrospective 75 years after his landmark brief “letter” to the editor of the journal Nature. Stress.
6. Samaras K, McElduff A, Twigg SM et al. Insulin levels in insulin resistance: phantom of the metabolic opera? Med J Aust. 2006; 185(3):159-61.
7. Ram Weiss, Andrew A Bremer, Robert H Lustig. What is metabolic syndrome, and why are children getting it? 
8. Mokdad AH, Bowman BA, Ford ES, et al. The continuing epidemics of obesity and diabetes in the United States.
9. Ma L, Wang J, Li Y. Insulin resistance and cognitive dysfunction.

Grupa Facebook
      

Komentarze

  1. "Jednak że, gdy praca insuliny zostanie zaburzona a jednym z powodów może być wadliwa praca receptorów"
    To jest oporność receptorowa, która ma chyba podłoże genetyczne. Czyli dziedziczne. Ciężko sobie na to zapracować osobiście.
    Dużo powszechniejszym problemem jest oporność post-receptorowa, czyli taka gdy transportery może by i wpuściły glukozę do komórki ale sam komórka ma już pełny swój wewnątrzkomórkowy magazyn i glukoza zwyczajnie już się tam nie mieści. A wtedy deficyt energetyczny łatwo "leczy" ten problem.
    Oporność post-receptorowa to nie nietolerancja węgli a nietolerancja obżarstwa - przejadania się.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty