Przetrenowanie? Może brak glutaminy?
Glutamina dostarcza azot do produkcji nukledytów które są niezbędne wformułowaniu RNA i DNA podczas procesu proliferacji. Wysoka oksydacja glutaminy(poziom tego AA poniżej normy), w rezultacie może zaburzyć wyżej wymieniony proces co przekłada się na obniżenie odporności organizmu. (immunosuppression).(1) Profesor E. Newsholme, biochemik, tłumaczy, "przetrenowanie jest rezultatem braku glutaminy , ... Glutamina jest pozyskiwana z większych mięśni i jest "wypłukiwana" po większym wysiłku. Limfocyty nie są w stanie funkcjonować gdy poziom glutaminy w krwi spadnie poniżej 80% normy"
Lekarz Brytyjskiego Związku Olimpijskiego, K. Kingsbury mówi; " Atleci często zaraz po większych zawodach doznają mniejszych infekcji jak zapalenie gardła, powiększone wezły chłonne itd. co pokazuje zmniejszoną wydajność układu odporności(2). Poniżej kilka badań na sportowcach:
. Lindy Castell supported this idea when she presented data showing a decrease in the reported incidence of respiratory infections in athletes given glutamine (0.1 g per kg body weight) after a marathon. Newsholme also suggested glutamine supplementation might reduce exercise-induced tissue damage and help recovery from hard training.Damian Bailey presented a study of the role glutamine might play in infection and acute mountain sickness in athletes exposed to altitude. Twenty-two elite distance runners were randomly assigned either to normal training or to four weeks of living and training at reduced pressure (equivalent to 1640 m). Another 32 physically active males were randomly assigned in a double-blind manner either to normal training or to four weeks of intermittent laboratory-based training while they breathed nitrogen-enriched air equivalent to an altitude of 1640 m. Tests were conducted immediately pre and post intervention. The incidence, duration, and severity of infectious illnesses increased and plasma glutamine concentration decreased only in the athletes living and training at altitude. Greater decreases in plasma glutamine were evident in the elite athletes. In contrast, plasma glutamine increased after intermittent altitude training, whereas there were no changes following normal training. These results suggest that the duration of the hypoxic stimulus has important implications for an individual’s well-being during altitude exposure. Bailey also suggested that the greater the aerobic conditioning the greater the likelihood of infection at altitude, and that symptoms (headache, nausea, sleep disturbance, lethargy) of acute mountain sickness seem to be more prevalent in the more aerobically fit athletes. Preliminary results from a lab-based study suggest that the degree of arterial desaturation may be related to the incidence of acute mountain sickness.(1)
Gdy wchodzisz na cykl treningowy z wysoką intensywnością lub w Twoim życiu jest więcej stresu niż zazwyczaj(stress to stress, nieważne czy fizyczny czy psychiczny) i nadal chcesz zadbać o wyniki i zdrowie zwiększenie glutaminy w diecie może być bardzo pomocne.(żywność i suplementy).
Większość sportowców przyjmuje od 5-20g glutaminy dziennie, zazwyczaj zaraz po treningu w postaci suplementów.
Top 3 produkty bogate w glutamine:
- Wołowina
- Dorsz
- Białka jaj (polecam jednak jeść całe)
(2) : Harris, N. (1989). The stress that drives athletes to illness. Independent,
Grupa Facebook
Komentarze
Prześlij komentarz