Wrażliwość insulinowa
Wrażliwość na insulinę ( insulin sensitivity (Si) ) pozwala zmierzyć zdolność inuliny na regulowanie metabolizmu glukozy. Osobniki z insulino-odpornością ( Insulin-resistant (IR) ) potrzebują większej ilości insuliny by utrzymać normalny poziom glukozy w krwi.
W badaniu pt. : "Insulin Sensitivity Determines the Effectiveness of Dietary Macronutrient Composition on Weight Loss in Obese Women" postawiono hipotezę według której osobniki otyłe i czułe na insulinę powinny tracić więcej na wadzę na diecie z dużą zawartością węglowodanów(HC) niż na diecie nisko-węglowodanowej(LC), jak i osobniki otyłe z insulino-odpornością powinny tracić więcej na wadzę na diecie LC niż HC.
W badaniu wzięło udział 21 kobiet. Według badania poziomu insuliny na czczo, stworzono dwie grupy:
W obu grupach zastosowano diety obniżone kalorycznie o 400Kcal;
W badaniu pt. : "Insulin Sensitivity Determines the Effectiveness of Dietary Macronutrient Composition on Weight Loss in Obese Women" postawiono hipotezę według której osobniki otyłe i czułe na insulinę powinny tracić więcej na wadzę na diecie z dużą zawartością węglowodanów(HC) niż na diecie nisko-węglowodanowej(LC), jak i osobniki otyłe z insulino-odpornością powinny tracić więcej na wadzę na diecie LC niż HC.
W badaniu wzięło udział 21 kobiet. Według badania poziomu insuliny na czczo, stworzono dwie grupy:
- Grupa IS - wrażliwych na insulinę
- Grupa IR - insulino-odporna
W obu grupach zastosowano diety obniżone kalorycznie o 400Kcal;
- HC (BTW 60%/20%/20%)
- LC (BTW 20%/40%/40%)
Komentarze
Prześlij komentarz